Skoči na vsebino

NOVICA

20. 9. 2014

Vaški turistični dan - čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko

Maribor/Magyarszerdahely, 20. september 2014 – Pod pokroviteljstvom Evropske komisije in programa INTERACT po Evropi potekajo prireditve ob Dnevu evropskega sodelovanja. V okviru dogodkov, ki jih povezuje slogan Skupne meje nas zbližujejo, se predstavljajo programi čezmejnega sodelovanja. Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), ki je Organ upravljanja za program čezmejnega sodelovanja  Slovenija-Madžarska za programsko obdobje 2007-2013, je ob tej priložnosti organizirala »Vaški turistični dan« v kraju Magyarszerdahely na Madžarskem.

 

Udeleženci iz Slovenije in Madžarske so si ogledali vasico Magyarszerdahely, kjer je SVRK v sodelovanju s projektnimi partnerji projektov 5 Postakocsi in Rokodelska akademija 2 pripravila kulturni, športni in kulinarični program. Med drugim so se udeleženci lahko preizkusili v kmečki olimpijadi, se udeležili predstavitve starih obrti z možnostjo izdelovanja izdelkov ter fotosafarija, peljali s konjsko vprego in ob spremljavi romske glasbe preizkusili lokalne dobrote.

 

S pomočjo evropskih sredstev so Slovenija, Hrvaška in Madžarska leta 2004 oblikovale trilateralni program čezmejnega sodelovanja, da bi se bolje pripravile na posledice širitve in da bi okrepile meddržavne odnose. Program je zagotovil podlago za razvoj in izvajanje skupnih razvojnih projektov na področju gospodarske in socialne kohezije, razvoja človeških virov in trajnostnega razvoja. S tem je utrl pot novemu programu čezmejnega sodelovanja Slovenije z Madžarsko v aktualnem programskem obdobju 2007-2013.

 

Slovenija uspešno nadaljuje čezmejno sodelovanje z Madžarsko. Na podlagi dobrih meddržavnih odnosov, so se razvili številni bilateralni projekti, katerih rezultati so vidni na obeh straneh meje. Projekti, ki nastajajo v okviru Operativnega programa Slovenija-Madžarska 2007-2013 krepijo poznavanje obmejnih regij ter prispevajo k čezmejnemu povezovanju in sodelovanju na področjih turizma, ohranjanja kulturne dediščine ter trajnostnega razvoja.

 

V okviru dveh skupnih javnih razpisov Operativnega programa Slovenija-Madžarska 2007-2013 je za sofinanciranje pogodbeno vezanih 43 projektov v skupni vrednosti 28,3 milijonov evrov.

 

Vodja programa, Aleš Mrkela, je ob tem poudaril, da se v Sloveniji zavedamo pomembnosti gospodarskega in političnega sodelovanja sosednjih držav in hkrati pomembnosti skladnega razvoja regij.  »Na podlagi spodbujanja skladnega in predvsem trajnostnega regionalnega razvoja, konkurenčnosti in znanja ter gospodarskega sodelovanja na programskem območju, se v SVRK pri sodelovanju s čezmejnimi partnerji trudimo zagotavljati pogoje in dati možnost potencialnim prijaviteljem, da z določeno finančno podporo uresničijo svoje projekte in s tem pripomorejo k razvoju regij in uresničitvi ciljev posameznega programa«.

 

Več informacij o čezmejnem sodelovanju in dogodku vam je na voljo na spletnih straneh:


www.svrk.gov.si
www.si-hu.eu,
www.ecday.eu.